Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 31,00 zł - 40,00 zł

Postać

Postać

Zawartość opakowania

Zawartość opakowania

Odpowiednie dla

Odpowiednie dla

Cecha specjalna

Cecha specjalna

Dolegliwości

Dolegliwości

Żelazo

Żelazo w tabletkach - zdrowa krew i nie tylko

Żelazo tak jak inne minerały należy do związków, których obecność w organizmie pozwala mu prawidłowo funkcjonować. Żelazo jest jednym ze składników hemoglobiny i mioglobiny, białek dbających o dotlenianie narządów, tkanek i komórek. Żelazo występuje naturalnie w pożywieniu, jednak uzupełnienie potrzebnej dawki żelaza z diety jest ciężkie, a w przypadku wegan praktycznie nie możliwe, ponieważ jej najlepszym źródłem są podroby. Mając świadomość, że nie jesteś w stanie dostarczyć wystarczającej ilości tego mikroelementu z diety, należy rozważyć stosowanie żelaza w tabletkach.

Transport żelaza oraz jego magazynowanie

Po dostarczeniu do organizmu żelazo wchłaniane jest w dwunastnicy, następnie we krwi wiązane z transferyną, białkiem i transportowane do wątroby, szpiku kostnego i śledziony, ale to wątrobie gromadzi się go najwięcej. W przypadku utraty krwi zapasy te są używane do produkcji hemoglobiny.

Wpływ żelaza na organizm

W ciele człowieka jest około 5 gramów tego pierwiastka a około 70% tego pierwiastka znajduje się w hemoglobinie i białku. Żelazo przede wszystkim wpływa na prawidłową produkcję czerwonych krwinek. Poza tym jest pomocne w procesie transportowania tlenu w organizmie oraz utrzymaniu odpowiednich funkcji poznawczych. Gdyby mamy jego odpowiednią ilość możemy cieszyć się ze sprawności intelektualnej, jesteśmy wolni od uczucia zmęczenia oraz znużenia, oprócz tego zmniejsza się podatność na choroby, a nasza cera wręcz promienieje.

Żelazo w diecie oraz jego przyswajalność

Niestety nasz organizm nie produkuje żelaza, a jego obecność w ciele człowieka jest konieczna bowiem bez niego organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować więc bardzo ważne jest, aby dostarczać odpowiednie dawki żelaza z pożywienia. Jednak tutaj może pojawić się kłopot, ponieważ żelazo dzieli się na hemowe (występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego) oraz niehemowe (występuje głównie w produktach pochodzenia roślinnego). Żelazo hemowe ma lepszą wchłanialność i jest to około 25%, natomiast niehemowe od 1 do 5%. Produkty z dużą zawartością żelaza hemowego to podroby: wątroby, kiszki, nerki. Występują one jednak rzadko w diecie i nie każdy za nimi przepada, dlatego dostarczenie odpowiedniej ilości żelaza często może być problematyczne z tego powodu warto rozważyć suplementację.

czytaj więcej
czytaj mniej

Aktywne filtry